Podivuhodná povaha času v lucidních snech

Robert Waggoner/

Ve snech je pojem „čas“ mnohem variabilnější než v realitě. Můžeme se ocitnout ve třídě mateřské školy, kde sedíme se svými současnými spolupracovníky a mluvíme s kosmonautem z budoucnosti. Různá desetiletí zkušeností zde zabírají stejný prostor a minulost, přítomnost a budoucnost se vesele prolínají.

Ve snu vidíme, jak se čas (a časové úseky) přeskupuje podle vnitřních principů nebo symbolických asociací. Představa času existuje, ale lineární povaha hodinového a kalendářního času se do značné míry vytrácí. Podobně jako na obraze Salvadora Dalího se snový „čas“ rozplývá, kape a rozlévá v loužích napříč dimenzemi, aby se znovu zformoval do nových a překvapivých asociací. Jak objevují lucidní snící, s „časem“ si lze hrát na mnoha úrovních.

Zde si můžete prohlédnout řadu příkladů, jak si lucidní snící hrají s „časem“ v lucidních snech:

Aktivní hra s časem v lucidním snu:

Někteří lucidní snící mohou gestikulovat rukou a „zastavit“ děj svého lucidního snu. Pak se jim může podařit gestem doleva přetočit lucidní sen do dřívější události. Tam mohou náhle „uvolnit“ lucidní sen, aby začal znovu, a změnit nějakou akci nebo okamžik, aby změnili směr lucidního snu, nebo prozkoumat pravděpodobnou událost (z pohledu dřívějšího lucidního snu).

Tyto pravděpodobné události naznačují širší časové pásmo (protože běžně prožíváme pouze oficiálně vnímanou verzi, ale v lucidních snech můžeme zkoumat i pravděpodobné verze tím, že změníme dřívější rozhodnutí a zvolíme jiné cesty).

Zkoumání času ve snu:

Pro badatele lucidních snů: Můžete přetočit lucidní sen zpět do doby, než jste se stali „lucidními“, a pak ho znovu spustit, ale nyní s lucidním vědomím? Nebo ještě více prozkoumáváte, zda můžete sen přetočit zpět do okamžiku těsně před začátkem snu? Například deset sekund před začátkem celého snu? Co tam najdete? Co prožíváte?

Zkoumání životních událostí v lucidních snech:

Někteří lucidní snící se aktivně snaží prozkoumat životní události ze své minulosti.

Zvažte některé z těchto nápadů:

„Dovolte mi zažít, jak sedím v lavici na základní škole první den druhé třídy!“. Co se stane? Zjistíte, že sedíte v té malé lavici a díváte se na učitele píšícího na tabuli? Všimnete si linolea na podlaze a hučení zářivek?

A teď si představte, že se vám tato zkušenost podařila. Jak daleko se můžete vrátit? 

Dokázali byste v lucidním snu vyvolat vzpomínku z prvního měsíce života? A dokázali byste po setkání s matkou potvrdit platnost vzpomínky tím, že byste se jí zeptali: „Když jsem se narodil, nosila jsi na levém rameni zvláštní špendlík s ametystem?“ A když se zeptá: „Jak jsi to věděl?!“ Můžete jí říct: „Požádal jsem v lucidním snu o prožití vzpomínky z prvního měsíce svého života!“.

Zdroj: Přeloženo z originálu „The Strange Nature of TIME in Lucid Dreams“ a zveřejněno s laskavým souhlasem autora, který je autorem bestselleru „Lucidní snění – brána k Vnitřnímu já  Robert Waggoner oslovuje nejen ty, kteří jsou v lucidním snění již zkušení (inspiruje je ke zkoumání vědomí za snem), ale i úplné začátečníky.


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *