Chcete se naučit lucidně snít? Počítejte ovečky

Markéta Jurištová/

Proč byste se měli chtít probudit do snu a lucidně snít? V tomto stavu máte jedinečnou možnost se více seznámit s jednou velice důležitou osobou, se sebou samým. Pokud se totiž dokážete probudit do snu, ocitnete se ve snové krajině uvnitř své mysli. Můžete v ní objevovat a zkoumat, testovat, odpočívat, létat nebo obdivovat, jak nádherné scenerie dokáže váš mozek a fantazie vytvořit. Psychologové zjistili, že lidé, kteří lucidně sní, jsou otevřenější k novým zkušenostem, zejména v oblasti fantazie a intelektuální zvídavosti. Více věří ve vlastní schopnosti, lépe najdou v záplavě dat podstatnou informaci a než by se podřídili světu kolem sebe, raději jej sami mění.

A možná, říkám to velice opatrně, je lucidní snění cestou ještě k něčemu jinému…

Jak to tedy udělat, aby se vám podařilo lucidně snít?

Máte dvě možnosti, buď se do snu probudit, nebo už při usínání do něj vědomě vstoupit jako pozorovatel. Já používám zpravidla tu první možnost, za prvé mám pocit, že mozek potřebuje snít i normální sny a projít různými fázemi spánku a za druhé se mi zdá snadnější, si ve spánku uvědomit, že sním.

Už jen to, že teď čtete tento článek může způsobit, že se vám bude v noci něco zdát a vy si vzpomenete na můj text. Můžete se podívat na své ruce, možná zjistíte, že se vám prodlužují prsty, nebo budete mít dlouhé paže jako Saxana, zkuste projít zdí, začněte se vznášet nad podlahou, to všechno jsou znamení, že právě sníte. A máte vyhráno, máte lucidní sen, který můžete více či méně ovládat a prozkoumávat. Může trvat jen chvíli, ale i to je zážitek.

Pravděpodobnost, že ve snu dosáhnete lucidity, je vyšší při ranním zdřímnutí. Nařiďte si budík zhruba o dvě hodiny dříve, než se normálně budíte, a po zazvonění se snažte znovu usnout. Zazvonění budíku vám připomene, že jste chtěli testovat realitu. Po usnutí byste měli velice rychle dosáhnout REM fáze a snových představ. Máte pak větší šanci si vzpomenout na svůj záměr a realizovat ho.

Pokud jste si ale vybrali druhý způsob a chcete se pokusit usnout lucidně přímo, doporučuji využít náhodného, nebo pravidelného nočního probuzení. Mimochodem, víte, že dříve, v předindustriální době, lidé v noci spali dvoufázově? Budili se zhruba po čtyřech hodinách a pak znovu usínali po hodinové až dvouhodinové pauze. A představte si, že se během ní bavili mimo jiné o svých snech.

Můžete si zase nastavit budík stejně jako u předcházející metody. Zvonění budíku, pokud zvuk není příliš stresující, nezabrání dalšímu usnutí. Někomu se po přerušení spánku usíná lépe, někomu hůře. Pokud jste spíše ten druhý případ a nejde vám lehce usnout, měli byste se pokusit co nejvíce uklidnit, uvolnit postupně celé tělo a hlavně svaly v obličeji. Snažte se na nic nemyslet, nehýbat se a jen uvolněně dýchat. V usínání vám může pomoci malá lžička medu, vůně levandule nebo škraboška na spaní (nebo všechno najednou).

V knize Stephena LaBerge Lucidní snění jsem pro vás našla návod, který nápadně připomíná naše staré známé počítání oveček.

„Před pěti lety jsem objevil jednoduchou techniku k udržení vědomé pozornosti během přechodu mezi bděním a spánkem. Její podstatou je během usínání s jistou dávkou ostražitosti počítat jedna, jsem ve snu, dvě, jsem ve snu atd. Výsledkem je, že si v určitém okamžiku – řekněme „čtyřicet osm, jsem ve snu“ – najednou uvědomíte, že už skutečně jste ve snu! Fráze „jsem ve snu“ pomáhá zapamatovat si, co máte v úmyslu dělat, ale není nutně nezbytná. Pouhé počítání pravděpodobně stačí k udržení dostatečné pozornosti a rozeznání snových obrazů jako takových, až se objeví.“

Mimochodem podobný způsob vstupu do snu používají tibetští mnichové, říkají tomu „snová jóga“.

Další možnou technikou, jak se probudit v průběhu snění, je tak trochu sugesce, neboli vytváření mentálních představ před spaním. Někdy se tomu říká pozitivní afirmace. Víme, že vědomí je pouze podmnožinou nevědomí. Znamená to, že vědomým způsobem můžeme poslat „zprávu“ do nevědomí a oznámit například, že prostě budeme mít lucidní sny.

Před spaním běžte do koupelny k zrcadlu a několikrát za sebou svému odrazu řekněte: “ Dnes v noci si ve snu uvědomím, že sním a probudím se tak do snu.“

Potom běžte spát a ještě nějakou chvíli si v duchu opakujte tuto sugesci. Můžete zkusit samozřejmě i jiný text. 

Těsně před usnutím se soustřeďte na vizualizaci nějakého příjemného snu a momentu, kdy se probudíte. Například si představte, že se v určitý moment ve vašem snu objeví okřídlený kůň Pegas a vy si proto uvědomíte, že je to jen sen. 

Představujte si také, že se ráno s radostí probudíte a budete si zapisovat svůj lucidní sen do deníku. Tuto mentální představu si můžete spojit i s nějakou oslavnou písní (třeba „We Are The champions“).

Buddhistická technika probuzení do lucidního snu vychází z meditace. Je to vlastně metoda s pomocí vizualizace svíčky nebo speciálního světla na úrovni krku.

Běžte spát a před spaním proveďte jednoduchou meditaci:

– Soustřeďte se na dech

– V prostoru před vámi si vizualizujte Buddhu

– Požádejte o Buddhovo vedení 

– Vizualizujte si červené světlo vyzařující z lotosu, nebo svíčky, kterou máte v hrdle

– Světlu se v duchu pokloňte a nazvěte jej „světlem Uvědomění“

 – Soustřeďte se na tuto vizualizaci s úmyslem, aby se „světlo Uvědomění“ přeneslo do vašeho vědomí ve spánku a vy jste se stali lucidními.

– Poděkujte za Buddhovo vedení

„Některé buddhistické tradice to učí v jiné podobě. Žádají vás, abyste si vizualizovali, že světlo vychází z červeného lotosu na úrovni krku nebo z červeného lotosu s průzračným bílým AH – symbolem vědomí – uprostřed. Jasně vidíte červený lotos s bílým zářícím AH, nebo prostě „A“, chcete-li. Opět se na tuto vizualizaci soustřeďte, až budete usínat s úmyslem stát se bdělými. “ Robert Waggoner

No, není to snadné a bude to nějakou dobu trvat, než se do snu skutečně probudíte. Lucidní snění je stav kdy jste vlastně vzhůru, při vědomí, a dokážete plnit jednoduché úkoly, které jste si v bdělém stavu předsevzali. Třeba, že půjdete k nejbližší snové postavě a na něco se jí zeptáte, nebo, že se pokusíte létat. Ale nepočítejte s tím, že lucidně snít půjde pokaždé. Je zatím velice malé procento lidí, kteří jsou schopni mít lucidní sny několikrát do měsíce.

Několik prvních úspěšných testů reality je často provázeno tak velkým emočním zážitkem a radostí, že se pak člověk zpravidla rychle vzbudí a první lucidní sen si nestačí užít. To ale nevadí, protože se vám to jistě podaří znovu. Je ale potřeba hodně vnitřního klidu a trpělivosti. 


Uveřejněno

v

, , ,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *